Följ oss på Facebook

Nu börjar det bli dags att göra klippningar i rapsen för att bestämma kvävegivan till våren. Igår matades det in 50 olika värden i kvävevågen med start redan 04:50 på morgonen. Men det gör inget för kvävevågen är öppen dygnet runt hela hösten!

34

Idag var det Rapsdag hos Västmanlands Frö- och Oljeväxtodlare. Fin höstraps på Brunnby, presentationer från sortföreträdare, etableringsdemo med Väderstad och tillväxtreglering med BASF och Bayer. Hushållningssällskapet som medarrangör hade gjort ett fint arbete med skyltning och moderering i grupperna av lantbrukare. Vår egen Doktor Klumprot Ann-Charlotte Wallenhammar berättade om hur denna lömska patogen fungerar. Deltagarna var alla försedda med skoskydd för att inte riskera att få med sig smittan från den angripna demoytan hem till sina gårdar. För övrigt kan vi rapportera att vi sett många fina höstrapsfält på vår genomresa runt Örebro, Västerås, Enköping, Eskilstuna och Uppsala.

58

I söndags åkte vi (17st) från Norra Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare till Finland på en givande studieresa. På måndagen besökte oljepresseriet i Kyrkslätt, Västankvarns försöksgård i Ingå samt Otto von Frenkell på Fagerviks gård. Tisdagen gjordes tre gårdsbesök, Sebastian Sohlberg Malms gård och Erik Perklen, båda i Sjundeåtrakten samt Lasse Matikainen utanför Salo. Givande möten och erfarenhetsutbyten och inte minst, väldigt roligt också. Tack alla inblandade. Per Persson ordf

23

Under eftermiddagen och kvällen hade Södermanlands Frö- och Oljeväxtodlare fältvandring hos Ulrik Helgstrand på Rösäng och Henke Claesson på Stora Kungsladugården. Många fina grödor fanns att beskåda för 100-talet lantbrukare. Bland annat vitklöver, lin, ängssvingel, höstraps och en sortdemonstration i höstvete. Kvällen avslutades med grillning och underhållning med fart. Tack till ett stort antal sponsorer, ingen nämnd ingen glömd.

43

🇸🇪 SFO på Brunnby Lantbrukardagar 2022 🇸🇪 Två dagar som bjöd på regn och solsken, många möten och värdefulla diskussioner. Albins ”Rapsskola” handlade om att optimera odlingen för maximal lönsamhet och åtgärder för en säkrare övervintring. Vi pratade rapsodling, fröodling och biodling i vår monter. Tack till alla som besökte oss och varmt tack till alla SFO:are som tog ett pass i vår monter! 💛🐝

70

Finska deltagare i projektet RypsiRapsi2025 är och utbyter erfarenheter i Sverige. Samarbetet mellan Sverige och Finland kring oljeväxtodling är viktigt och givande för båda parter.

22
chevron-down